Gessler i Wachowicz razem w kuchni?
Na ekranach już od 9 grudnia w Polsacie będziemy mogli zobaczyć duet, którego mało kto się spodziewał. Ewa Wachowicz i Mateusz Gessler, znani eksperci kulinarni, wystąpią razem w trzech ostatnich odcinkach jesiennego sezonu programu „Ewa gotuje”.

Mateusz Gessler, utalentowany szef kuchni i restaurator oraz prawdziwy koneser smaku, wspólnie z Ewą Wachowicz, doświadczoną kucharką i gospodynią programu „Ewa gotuje”, przygotują razem kilka wyjątkowych dań. W pierwszym odcinku zaczną od zupy rybnej, opartej na bulionie z łbów i kręgosłupów, wzbogaconej o bogatą paletę warzyw. Na danie główne Ewa Wachowicz zaskoczy widzów specjalnym cygańskim bigosem – bez kiszonej kapusty. Na deser planuje upieczenie nietypowego sernika, w którym nie znajdziemy ani grama sera.

Drugi, czyli jubileuszowy odcinek, gdyż wtedy wypada 500 program „Ewa gotuje” rozpocznie się od tradycyjnego rosołu na perliczce, podanego z domowym makaronem. Na danie główne pojawi się polędwiczka wieprzowa zapiekana w boczku, a w przygotowaniu tej potrawy towarzyszyć będzie jej Mateusz Gessler. Po obiedzie Ewa zaskoczy widzów panettonem – słynną włoską babką, tradycyjnie wypiekaną na Boże Narodzenie i Nowy Rok z dwóch ciast dojrzewających przez 12 godzin.

W przeddzień Wigilii Bożego Narodzenia, 23 grudnia, dom Ewy Wachowicz w Krakowie będzie już gotowy do świątecznych przygotowań. Autorka programu pokaże swoim widzom kulinarne przygotowania uroczystej wieczerzy. Krzątanina w kuchni rozpocznie się od postnej zupy grzybowej z suszonymi śliwkami, a następnie zobaczymy przepis na kotleciki z pieczarek i suszonych grzybów leśnych, podane z modrą kapustą – specjalnie dla Ewy przygotowane przez Mateusza Gesslera. Na deser gospodyni upiecze nietypowy piernik na zsiadłym mleku.

Trzy ostatnie odcinki sezonu „Ewa gotuje” czekają na widzów 9, 16 i 23 grudnia o godzinie 10:10 w Polsacie.





Najnowsze komentarze