Gości gwiazdy światowego formatu. Wyjątkową restauracje trzeba odwiedzić!
Kiedy wybieramy się na wycieczkę do Malborka głównym szlakiem turystycznym jest zamek krzyżacki. Każdy go zna i chętnie odwiedzany jest również przez turystów z zagranicy. Aby wpasować się w ten historyczny klimat warto zjeść obiad w restauracji Gothic Cafe na terenie zamku. W menu znajdziemy wiele potraw wzorowanych na przepisach znalezionych w książkach kulinarnych z czasów krzyżackich. Miejsco to jest otwarte od kwietnia do grudnia i odwiedzane przez tysiące ludzi z Polski czy zagranicy. Gościł tam ambasador USA, Wielki Mistrz, a nawet Shakira z innymi żonami hiszpańskich piłkarzy. Z polskich gwiazd cenią sobie kuchnie szefa, Bogdana Gałązki: Maciej Zakościelny, Agnieszka Woźniak- Starak czy Krystyna Czubówna oraz dwie gwiazdy z Malborka: Marcelina Zawadzka i Agnieszka Cegielska. Serwują tam między innymi: Sandacz panierowany w płatkach kukurydzianych podawany na sezonowych warzywach z sosem szczypiorkowym albo Kura zielona – pierś z kurczaka panierowana w natce pietruszki, podawana na marchwi z orzechami i sezamem (Receptura XV wieku)
Bogdan Gałązka jest absolwentem Culinary Academy of NY oraz Kurt Scheller Culinary Academy w Warszawie Od 10 lat jest szefem i kucharzem w Gothic Cafe and Restaurant, znajdującej się na Zamku w Malborku. Prowadzona przez niego restauracja została odznaczona dwiema czapkami kulinarnego przewodnika Gault&Millau cztery lata z rzędu. Również przez Gault&Millau sam Bogdan Gałązka był nominowany do tytułu najlepszego szefa kuchni tradycyjnej. Jest również autorem trzech książek kucharskich: „Kuchnia wielkich mistrzów Zakonu Krzyżackiego w Malborku”, „Kuchnia Królów Polski na Zamku w Malborku” oraz „Smak Gothicu”.
Od pewnego czasu restauracja Gothic Cafe and Restaurant realizuje wyjątkowe zamówienia, składane przez pasażerów pociągu Pendolino w relacji Warszawa-Gdynia. Podczas postoju w Malborku można otrzymać z restauracyjnej kuchni wprost do wagonu legendarne naleśniki z wiejskim twarogiem i sosem malinowym, a do tego małe prosseco.
W restauracji lub w Internecie można również zakupić produkowane na miejscu m.in. powidła malinowe, pieczoną paprykę, pesto pietruszkowe z orzechami laskowymi, masło z gorczycą, krówki, musztardę, ocet, ale i kosze śniadaniowe.
www.gothic.com.pl
Najnowsze komentarze